U bent hier
Programma 2024
N-VA heeft een hart voor Oudenburg en daarom is onze partij sinds haar start in 2011 continu bezig zich in te zetten voor de uitdagingen waar Oudenburg voor staat. Eerst 6 jaar in de oppositie oa. met Marc Gilliaert en Marnix Dierendonck als gemeenteraadslid en vervolgens 6 jaar in de meerderheid met N-VA schepen Stijn Jonckheere.
De rots in de branding gedurende al die jaren is onze huidige voorzitter Marc Gilliaert, man van het eerste moment en een trouwe aanhanger van de Vlaamse zaak. Nu is het moment gekomen dat hij zich ten volle kan inzetten voor Oudenburg. Niet deeltijds, maar voltijds! Met Marc zullen onze inwoners op elk moment een aanspreekpunt hebben met iemand die dicht bij het volk staat en alle capaciteiten bezit om een stad te leiden. Hij krijgt alvast alle steun van schepen Stijn Jonckheere en het voltallige N-VA bestuur.
6 jaar heeft N-VA mee aan het roer gestaan en we hebben allemaal kunnen merken dat Oudenburg uit haar winterslaap is ontwaakt. Er is terug leven in de brouwerij, de zaken worden opnieuw in beweging gezet en in vraag gesteld. Dit is een positieve zaak voor alle inwoners van Roksem, Ettelgem, Westkerke en Oudenburg.
Echter we mogen niet blind zijn voor kritiek. 6 jaar bestuurservaring brengt ook 6 jaar wijsheid. Alles kan beter! Daarmee verwijzen we voor ons programma enerzijds naar een verderzetting van het bestaande beleid, maar anderzijds ook naar punten die volgens ons anders moeten in de volgende legislatuur. Deze noodzakelijke bijsturingen zetten we even op een rijtje.
Financiën
De afgelopen jaren hebben we veel noodzakelijke investeringen gedaan op verschillende domeinen, zoals de Abdijhoeve en het stadspersoneel, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze gemeenschap. We mogen echter het financiële niet uit het oog verliezen.
N-VA Oudenburg wenst schuldafbouw te doen aan een sneller tempo dan de voorbije jaren zonder belastingverhogingen. We willen terug in de buik van het peloton zitten. Dit betekent hoe dan ook keuzes maken.
Communicatie
Er is de afgelopen jaren veel ingezet op participatie, maar toch hebben we de indruk dat niet alle informatie doorsijpelt naar de inwoners of omgekeerd naar het bestuur.
Structureel overleg met de wijkraadvoorzitters zal zorgen voor meer betrokkenheid en meer inspraak van de deelgemeenten in de beslissingen van het bestuur. Een periodieke en correcte informatie-uitwisseling tussen beide partijen kan veel frustraties voorkomen. Daarnaast kan een maandelijkse elektronische nieuwsbrief zorgen voor extra duiding bij de inwoners, bv. rond wegenwerken.
Gezinsbeleid
Investeringen in speelpleinen en BKO werpen hun vruchten af. Maar het blijft moeilijk voor enerzijds de allerkleinsten om een onthaalouder of crèche te vinden, en anderzijds voor de opvang in de vakantieperiodes waar de kampjes binnen de vijf minuten volzet zijn.
N-VA stelt voor om een jaarlijkse subsidie te geven aan onthaalouders/crèches om zo het belang van de job aan te moedigen. Of het gratis ter beschikking stellen van vuilniszakken. Daarnaast dienen het aantal kampjes in de vakantieperiodes gevoelig opgedreven te worden om tegemoet te komen aan de noden van de Oudenburgse gezinnen. Dit kan eventueel regionaal bekeken worden.
Fusiegesprekken
Indien er fusies komen is onze geprefereerde partner Gistel en niet Oostende. Maar dit zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om aan een minimum inwonersaantal te komen. Naast het fenomeen van fusies bestaan ook ‘defusies’. Hierbij wordt een gemeente gesplitst in 2 of meerdere delen.
N-VA pleit om een open geest te houden bij de fusiegesprekken. Waarom bijvoorbeeld de deelgemeentes Zandvoorde en Eernegem niet loskoppelen van resp. Oostende en Ichtegem en voegen bij Groot-Oudenburg? We hebben reeds veel affiniteit met deze gemeentes.
Wandelknooppunt
Er loopt een gewestweg recht door Oudenburg en ook de deelgemeenten grenzen aan drukke straten. Verkeersremmende maatregelen worden genomen, maar de fietsers en voetgangers verdienen ook een alternatief.
De komende jaren wenst N-VA in te zetten op het in kaart brengen van mogelijke wandelroutes. Trage wegen zijn paden ideaal voor voetgangers en fietsers. Op toeristisch vlak kan Oudenburg hier veel voordeel uit halen.
Bibliotheek
Door een proactief beleid en met de enthousiaste inzet van de bibliothecaris en zijn vrijwilligers is het bibliotheekgebruik de afgelopen jaren gegroeid tot boven de 1.000 actieve leners. We merken dat de prijzen van boeken duurder en duurder worden.
Het blijft belangrijk om een mooi aanbod te kunnen voorleggen aan de lezers. Daarom wenst N-VA het collectiebudget van de bibliotheek met minstens 20% te verhogen. Ook een opfrissing van het meubilair en signalisatie is noodzakelijk.
Verenigingen
Verenigingen zijn het hart van onze gemeenschap. Zij omvatten een enorme hoeveelheid aan vrijwilligers die van Oudenburg een levendige stad maken. Het is aangewezen om hen zoveel als mogelijk logistiek te ondersteunen.
N-VA wenst activiteiten van verenigingen te stimuleren door bijkomend materiaal aan te kopen. Dat materiaal (bv. tent) kunnen zij vervolgens gratis ontlenen. De restauratie van het Romaans kerkje zal zorgen voor meer voorzieningen voor verenigingen.
Ruimtelijke ordening
Het opstellen van ruimtelijke uitvoeringsplannen is een lang proces. Echter staan de tendensen in de maatschappij niet stil en zijn vandaag andere zaken belangrijk dan 6 jaar geleden.
N-VA wenst een aantal toevoegingen te doen aan het ruimtelijk ordening beleid. De ‘verappartementisering’ is voor veel inwoners een gespreksitem. Via een stedenbouwkundige verordering kan er voor eens en altijd duidelijkheid gecreëerd worden in samenspraak met de inwoners waar in Groot-Oudenburg er nog appartementen kunnen komen, maar vooral waar niet. Wij wensen geen appartementen meer in de deelgemeenten.
Landbouw
Het herstellen van landbouwwegen is doorgaans het laatste waaraan een bestuur aan denkt omdat het ook het duurste is.
N-VA wenst een onderzoek welke prioritair te herstellen en aan welke landbouwwegen er bijkomende uitwijkstroken kunnen voorzien worden. Dit zal zorgen voor een hogere verkeersveiligheid.
Lokale economie
Er is de afgelopen jaren enorm veel ingezet om de lokale handelaren en ondernemers in de kijker te zetten. Het bonnenboekje, de digitale infoborden, de thematische acties en de belevingsmarkt zijn slechts enkele voorbeelden.
N-VA acht het tijd voor een grondige herziening van het reglement van de belasting op rechtspersonen en economische entiteiten. Dit moet leiden tot een correcte verdeling en tot een besparing voor de kleine zelfstandige/ondernemer/handelaar.